FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 mei 2024

NBA: Magic en Cavaliers naar game 7, Mavericks naar volgende ronde

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vrijdagavond nog weer twee playoffwedstrijden gespeeld. Eén daarvan leverde een beslissing op in de serie, de andere zorgde ervoor dat men naar een beslissende zevende wedstrijd gaat.

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers (2-3)
Orlando moest winnen en had in het grootste deel van het tweede kwart een paar punten voorsprong. De Cavaliers kwamen er in Q3 overheen, maar de Magic gaf uiteraard niet op en knokte zich weer terug. De Cavaliers hadden Donovan Mitchell, die voor een indrukwekkende 50 punten zorgde, maar Paolo Banchero en zijn 27 punten bleken doorslaggevend voor Orlando: 103-96 en wedstrijd zeven komt er aan.

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (3-2)
Luka Doncic zag er iets fitter uit, hoewel hij nog altijd last heeft van zijn knee. Op twee korte momenten na, aan het einde van het eerste en het tweede kwart, kon hij zijn Mavericks echter prima bij de hand nemen, maar het was Kyrie Irving die na een matige eerste helft de show stal. Met onder meer 30 punten bracht Irving de Mavericks naar de leiding en zo sleepten ze met een 114-101 zege een plek in de volgende playoffronde binnen.

Speelschema
Zaterdag 4 mei, 19.00u (01.00u NL) - Western Conference, semifinals, game 1; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves

Zondag 5 mei, 13.00u (19.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 7; Cleveland Cavaliers - Orlando Magic (3-3)

Oekraïense (98) loopt 10 km op pantoffels om aan Russen te ontsnappen

Een 98-jarige Oekraïense vrouw zei dat ze 10 kilometer op haar pantoffels had gelopen terwijl de kogels haar om de oren vlogen. Ze ondersteunde  zichzelf tijdens het lopen met een stok en sliep op de grond.

Ze verliet Ocheretyne, in het door Rusland bezette Donetsk, in een poging de door Kyiv gecontroleerde gebieden te bereiken.

In een video die de Oekraïense politie afgelopen week op social media heeft geplaatst, zei de vrouw – geïdentificeerd als Lidia Stepanivna – dat ze zonder voedsel of water had gelopen en verschillende keren was gevallen. "Ik heb de Tweede Wereldoorlog overleefd, en ik overleef deze oorlog nog", zei Stepanivna terwijl ze op een bed in een schuilplaats zat. “Die oorlog was anders. Geen van de huizen werd toen afgebrand. Huizen staan nu in brand.” Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring dat de vrouw 's avonds door het Oekraïense leger werd ontdekt en aan de politie werd overgedragen, die haar naar een opvangcentrum voor evacués bracht.

Nationale Herdenking op de dam vrij rustig verlopen

De Nationale Herdenking in Amsterdam is rustig verlopen. Er waren zo'n 4.400 toeschouwers aanwezig in plaats van de eerder genoemde 10.000 mensen.

Op X werd gemeld dat de politie om 20.00 uur een activist tegen de grond heeft gewerkt, die de stilte wilde verstoren. De politie legde de man hardhandig het zwijgen op. 

Burgemeester Halsema speecht tijdens Dodenherdenking: "Oorlog maakt wonden die nooit helen"
Bij de Nationale Herdenking op de Dam heeft burgemeester Femke Halsema gespeecht. In haar speech benoemde de burgemeester dat ondanks dat aan elke oorlog een einde komt, het geweld blijft voortrazen in de herinnering. "Bij diegenen die overleefden, bij de nabestaanden. Er is verdriet, schuldgevoel soms, om er nog te zijn. Oude angst kan zo maar opvlammen. Bij het plotselinge geluid van een sirene. Als er gescholden wordt of er agressie is in onze straten. Als beelden van gruwelijk oorlogsgeweld onze huiskamers, onze harten binnendringen." Volgens de burgemeester 'maakt oorlog wonden die nooit helen'. "Pijn, een diep gevoel van verlatenheid, van onveiligheid, leven door."

Halsema gaat verder dat "meningsverschillen soms zo luid kunnen kinken dat het ons mededogen overstemt". De burgemeester wil meegeven om een zacht gemoed te hebben "voor al die mensen die de wond van oorlog nog voelen" en om "oog te hebben voor iedereen die rouwt om alle kinderen die de wereld niet heeft kunnen redden". "Laten we soms even stil zijn. Laten we elkaar tot troost zijn."

Vanmiddag man opgepakt wegens opruiing
De politie heeft eerder vandaag een 41-jarige man aangehouden vanwege opruiende berichten op sociale media rond de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Volgens de politie gingen die berichten onder andere over het verstoren van de herdenking. 

De Telegraaf schrijft dat het zou gaan om de in Amsterdam geboren Rachid El Ghazaoui, beter bekend als rapper Appa. "Er is geen perfecter moment om de schreeuw van de genocide in Gaza te laten horen dan 4 mei tijdens de dodenherdenking", zou de rapper op Instagram hebben geschreven volgens de krant. 

Over de identiteit van de man en zijn uitspraken kan de politie geen verdere informatie geven. De woordvoerder laat weten dat de uitspraken door het Openbaar Ministerie als strafbaar zijn beoordeeld. De man is door de politie opgepakt en meegenomen voor verhoor.

F1: Verstappen zegeviert in enerverende sprintrace Miami

Max Verstappen heeft tijdens de Grand Prix van Miami de sprintrace op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde van start tot finish voor Charles Leclerc en Sergio Perez. Achter dit trio waren fraaie gevechten die de gehele race duurden.

Verstappen startte in de sprintrace vanaf poleposition, terwijl Alexander Albon na wijzigingen aan de auto vanuit de pits moest vertrekken. Verstappen pakte de eerste positie voor Leclerc en Daniel Ricciardo die vanaf plek vier kwam. Eerste uitvaller was Lando Norris die slachtoffer werd van een agressieve remactie van Lewis Hamilton die Fernando Alonso aantikte. De Spanjaard raakte Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll die Norris weer raakte. Zowel Norris als Stroll konden uitstappen.

Na drie rondjes werd het veld weer vrijgegeven waarbij Verstappen meteen een gaatje met Leclerc trok. Daarachter snoepte Perez al snel de derde plaats van Ricciardo af. De Australiër haakte echter wel bij de Mexicaan aan zodat hij Carlos Sainz en Oscar Piastri achter zich kon houden. Daarachter reed Nico Hülkenberg op plek zeven, terwijl Haas-teamgenoot Kevin Magnussen Hamilton van zich af hield.

De strijd tussen Magnussen en Hamilton was zo heftig dat Magnussen diverse straffen opliep vanwege het afsteken van de baan. De strijd was bikkelhard en beiden reden af en toe naast de witte lijnen. Yuki Tsunoda profiteerde hiervan door het duo in te halen.

Na negentien enerverende ronden schreef Verstappen de sprintrace in Miami op zijn naam, voor Leclerc en Perez. Ricciardo werd na een sterke race vierde, voor Sainz, Piastri, Hülkenberg en Hamilton die in de slotronde Tsunoda nog passeerde. De Japanner ging echter wel met een punt naar huis omdat Hamilton een straf kreeg voor te snel rijden in de pits onder de safety car.

Niet Pogacar maar Narváez wint openingsrit Giro d'Italia

Jhonatan Narváez heeft de openingsetappe in de Giro gewonnen. De Ecuadoriaan was in een sprint met drie renners sneller dan Maximilian Schachmann en Tadej Pogacar. Narváez is ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De Giro d'Italia ging vandaag van start en het was direct een lastige rit met enkele klimmetjes in de finale. Tadej Pogacar was de grote favoriet voor de dagzege en nadat vroeg een kopgroep van zes na vijf kilometer wegreed was er snel de controle van UAE Emirates. De ploeg van Pogacar zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep niet te groot werd.

Op twintig kilometer van de streep voerde UAE Emirates het tempo op de beklimming van de Colle Maddalena op en Thymen Arensman kwam direct in de problemen en zou tijd verliezen. Ook Romain Bardet moest vlak voor de top passen en de Fransman zou ook op achterstand binnenkomen.

Tussen de Colle Maddalena en San Vito, de laatste helling van de dag reed er een groep weg met daarbij onder andere Maximilian Schachmann en Damiano Caruso en begon met een halve minuut voorsprong op het peloton, waar Pogacar direct versnelde. De Sloveen reed snel het gat dicht naar de kopgroep met Jhonatan Narváez in het wiel. De Ecuadoriaan kon de hele beklimming het wiel volgen van Pogacar en samen kwamen ze over de top van de San Vito. Schachmann kon in de afdaling snel terugkomen en met z'n drieën reden ze naar de finish, waarin Narváez de snelste was, voor Schachmann en Pogacar.

Narváez is ook de eerste leider in de Giro d'Italia en begint morgen in de roze leiderstrui. Zondag is de aankomst bergop in Oropa. In 2017 lag daar voor het laatst daar de finish in de Giro d'Italia en wist Tom Dumoulin te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

De strijd tegen de supes bereikt een nieuw niveau in trailer voor The Boys

Seizoen 4 van anti-superheldenserie The Boys is er bijna; gisteren onthulde Prime Video een nieuwe trailer tijdens de Comic Culture Experience in Mexico. En de strijd tegen de superhelden wordt daarin almaar heviger.

Zoals we gewend zijn van de serie (en de spin-off Gen V) vloeit en spettert er weer flink wat bloed in deze trailer, en ligt de focus nog steeds op de strijd tussen Butcher en Homelander.

In seizoen vier staat de wereld aan de rand van de afgrond. Victoria Neuman is dichterbij dan ooit om de Oval Office te betreden terwijl Homelander zijn krachten misbruikt. Butcher heeft nog maar een paar maanden te leven, is ondertussen Becca's zoon kwijt en is niet meer de leider van The Boys. De rest van het team is klaar met zijn leugens. Nu de spanningen hoger dan ooit zijn opgelopen, moet het team een weg vinden om samen te werken en de wereld te redden voordat het te laat is.

Het vierde seizoen van The Boys is op Prime Video te zien vanaf donderdag 13 juni. Op die datum verschijnen de eerste drie afleveringen. Daarna volgt er wekelijks een nieuwe aflevering, tot de finale op 18 juli.

Naakt tuinieren, doe jij mee?!

Hoera, het is weer zover! De echte liefhebber hoeft het natuurlijk niet eens verteld te krijgen, maar het is vandaag de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren! Snikkels los en tetten eruit, stap in volle glorie je tuin in en ga aan de slag (met tuinieren, dus)

Een kleine twintig jaar geleden kwam er een begin aan de dag van het tuinieren in adamskostuum, op initiatief van - uiteraard - een Amerikaanse nudistenorganisatie. Lekker in de tuin werken kon volgens de organisatie net zo makkelijk zonder het juk van beklemmende kledij en het zou ook nog eens bijdragen aan een positief lichaamsbeeld.

Voordat je geheel nakend de tuin in trekt - dus niet in de tuin trekt, daar gaat het niet over - moet je even controleren of het allemaal wel mag. In principe zit je goed als de buren je niet kunnen zien, anders zou je een procesverbaal aan de broek kunnen krijgen. Die heb je echter niet aan, dus zo erg is dat nou ook weer niet.

Gratis tip: kijk ook even uit voor eventuele brandnetels, scherpe doorns en gemeen stekende dieren, die vinden het namelijk ook leuk dat jij vandaag in de geboortekloffie buiten staat te schoffelen.

Nederlandse verdachten bij grootste plofkraakproces ooit in Duitsland

De grootste rechtszaak ooit met betrekking tot plofkraken in Duitsland mis van start gegaan. Bijna alle verdachten zijn Nederlanders. Vorig jaar zijn naar schatting 80% van de plofkraken in Duitsland door Nederlanders gepleegd. NOS op 3 legt uit hoe dit zit.

De Nederlandse geldautomaten kennen meer beveiligingen dan de Duitse geldmachines, zo komt er bij een ontploffing in een Nederlandse geldautomaat lijm vrij waardoor alle biljetten aan elkaar plakken en grotendeels onbreukbaar worden. Daarnaast beweren deskundigen dat Nederlandse criminelen zich steeds vaker over de grens wagen vanwege de strengere aanpak en verhoogde pakkans in eigen land.

Ook spelen internationale samenwerking door criminelen en het gemakkelijke grensoverschrijdende verkeer een rol. Door gezamenlijke inspanningen op het gebied van opsporing, rechtshandhaving en preventie kan de grensoverschrijdende criminaliteit effectiever worden bestreden. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in internationale wet- en regelgeving om ervoor te zorgen dat criminelen niet kunnen profiteren van eventuele mazen in de wet.

0:00 Intro
2:02 Zo werkt een plofkraak
4:33 Waarom juist in Duitsland?
6:17 Het plofkraak-hoofdkwartier
9:02 Outro

Koeien besmet met vogelgriep, vormt dit een bedreiging voor mensen?

Nertsen, zeehonden, vossen, katten - het vogelgriepvirus H5N1 heeft zich de laatste tijd keer op keer verspreid naar zoogdieren. Nu is de ziekteverwekker aangetroffen bij melkkoeien in de VS. Sinds eind maart heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw het virus geregistreerd op meer dan 30 melkveebedrijven in ongeveer 10 staten - ook in de melk zelf. Betekent dit dat de vogelgriep ook gevaarlijk is voor mensen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt dit risico momenteel als laag, maar dringt er bij alle landen op aan waakzamer te zijn voor mogelijke besmettingen bij dieren en mensen. Gezien de infecties bij veel vogels en steeds meer zoogdieren over de hele wereld voorkomen, vrezen onderzoekers dat het hoogpathogene vogelgriepvirus zal blijven muteren. In het geval van koeien en in veel andere gevallen gaat het om de zogenaamde H5N1-lijn 2.3.4.4b.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft onder meer orders gegeven dat alleen melkkoeien met een negatieve vogelgrieptest van de ene Amerikaanse staat naar de andere mogen worden vervoerd. "Dit is een druppel op een gloeiende plaat", aldus Mike Worobey van de Universiteit van Arizona in het tijdschrift Science. Deze beperking is vergelijkbaar met vliegreizen in tijden van Covid "lang nadat het virus zich op een bepaalde plaats heeft gevestigd". Het zou gewoon te laat kunnen zijn.

Besmetting van koeien verbaast experts
"Ik ben zeer verbaasd dat er nu koeien besmet zijn", zegt Martin Beer van het nationaal verantwoordelijke Friedrich Loeffler Instituut in Greifswald. In 2006 had het instituut op basis van een infectieproef geconcludeerd dat vee "nauwelijks risico liep". Het virus heeft zich "maximaal" aangepast aan vogels en daardoor een laag potentieel om mensen te besmetten. De ziekteverwekker heeft nog steeds moeite om de aangeboren immuniteit van mensen tegen het vogelgriepvirus te overwinnen. "Maar elke nieuwe gastheer voor zoogdieren kan het virus een beetje dichter bij de mens brengen."

Viroloog Martin Schwemmle van het Universitair Medisch Centrum Freiburg zegt ook verbaasd te zijn over de vogelgriepvirussen bij koeien. En over het feit dat de ziekteverwekker blijkbaar maar een paar mutaties nodig had om zich te kunnen overleven in melkvee. Schwemmle gelooft echter ook dat het momenteel "vrij onwaarschijnlijk" is dat het virus zich in de vorm van een epidemie of zelfs pandemie naar mensen zal verspreiden. Het virus heeft zich nog niet voldoende aangepast aan mensen om dit te laten gebeuren.

Tot nu toe is er slechts één geval van overdracht van koeien op mensen gemeld in de VS, en dit betrof alleen een bindvliesontsteking. Beer wijst echter op veel ongemelde werknemers in de VS, "vooral op veeboerderijen". Sinds 2021 heeft de WHO in totaal 28 gevallen van vogelgriepinfecties bij mensen geregistreerd, waarvan ongeveer de helft door H5N1-2.3.4.4b was besmet.

'We bevinden ons hier op onbekend terrein'
Sinds 2007 is er geen overdracht meer bekend van vogelgriepvirussen van mens op mens. Volgens de WHO zijn er geen mutatiesveranderingen in de virussen waargenomen die infectie via de bovenste luchtwegen van mensen zouden vergemakkelijken. Overdracht van de momenteel circulerende H5N1-virussen van mens op mens is "onwaarschijnlijk" als het virus niet verder muteert.

Evolutionair bioloog Worobey ziet niettemin gevaren voor de toekomst. "We bevinden ons hier op onbekend terrein, aangezien een H5N1-virus dat is aangepast aan zoogdieren zich voor het eerst verspreidt onder landzoogdieren, waarmee honderdduizenden mensen dagelijks in contact komen," zegt hij, verwijzend naar de situatie in de VS. Het volgende pandemische virus zal voortkomen uit een situatie die erg lijkt op deze, vermoedt hij.

Veel vragen over het vogelgriepvirus in de VS blijven onbeantwoord
Hoe het virus de koeien precies heeft besmet is onbekend, net als hoe het van koe op koe wordt overgedragen. Deskundigen vermoeden dat het via melkmachines of via de lucht kan zijn overgedragen. Symptomen zijn onder andere een verminderde melkproductie en verlies van eetlust. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft erop gewezen dat pasteurisatie van de melk het virus vernietigt. Er is ook geen virus aangetroffen in melkpoeder voor zuigelingen.

Of melk een rol heeft gespeeld bij de overdracht wordt onderzocht, maakte de WHO bekend. De WHO adviseerde mensen om alleen gepasteuriseerde melk te consumeren en geen rauwe melk.

Schwemmle vindt het problematisch dat er zeer hoge concentraties van het virus zijn aangetroffen in de melk van besmette koeien. Dit betekent dat het virus verspreid kan worden met elke besmettelijke druppel melk die in het milieu terechtkomt - en dus ook via de apparatuur die bij de melkproductie wordt gebruikt. "Ik denk dat het heel moeilijk is om zo'n wijdverspreide besmetting onder controle te krijgen," zegt Schwemmle.

Europa is alert
Volgens Schwemmle is er nog geen bewijs dat melkkoeien in Europa besmet zijn met het virus. Dit kan echter elk moment veranderen als het virus uit de VS komt of zich in Europa zelf ontwikkelt. Volgens FLI-onderzoeker Beer is het aandachtsniveau in dit opzicht hoog in veel Eurpese landen: "De autoriteiten weten dat bij onverklaarbare symptomen in kuddes koeien die gepaard gaan met een afname van de melk, ook H5N1 in aanmerking moet worden genomen en, onder bepaalde omstandigheden, dienovereenkomstig moet worden getest", zegt hij, wijzend op een beter controlesysteem in het algemeen dan in de VS. 

"Los van het gevaar voor mensen, wordt de dierenwereld wereldwijd steeds meer getroffen door vogelgriep," benadrukte Beer. Nertsen en zeezoogdieren zoals zeeleeuwen zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor dergelijke virussen. "De dieren worden vaak ernstig ziek en een groot deel sterft aan zo'n besmetting."

In Antarctica is het virus nu aanwezig op de eilanden en op het vasteland. "Het wordt daar binnenkort erg koud, wat zal leiden tot vogelverplaatsingen waardoor kans op mogelijke virusoverdracht. We zullen dan heel goed moeten kijken naar Australië met zijn unieke fauna." Dat is het laatste continent zonder enige besmetting met hoogpathogene vogelgriepvirussen.

Oma verwisselt wijn met water: baby (4 m) met alcoholvergiftiging in ziekenhuis

In Bari, Italië, is een vier maanden oude baby in het ziekenhuis opgenomen met alcoholvergiftiging, meldt het dagblad 'La Gazzetta del Mezzogiorno'. De grootmoeder had een fles water verwisseld met een fles wijn.

De grootmoeder verklaarde dat ze de wijn in een donkere fles voor water had aangezien toen ze babyvoeding aan het bereiden was voor haar kleinzoon van vier maanden oud. Na het drinken van een kleine hoeveelheid van de verdunde babyvoeding, weigerde de baby verder te drinken.

De moeder van de baby realiseerde zich de vergissing en ging direct naar de eerste hulp in het Perrino Ziekenhuis in Brindisi, waar de baby onmiddellijk een maagspoeling kreeg. De baby werd vervolgens geïntubeerd en overgebracht naar het Giovanni XXIII Kinderziekenhuis in Bari voor intensieve zorg.

Volgens lokale kranten is het leven van de baby niet langer in gevaar en is zijn toestand stabiel. De lokale autoriteiten gaan ervan uit dat het een domme fout was en er geen opzet in het spel was. Desondanks doet de politie onderzoek.

Vrouw slaat andere vrouw met bierpul in het gezicht

Een 31-jarige Bredase is vrijdag 3 mei 2024 omstreeks 23.55 uur aangehouden omdat ze met een plastic bierpul tegen het hoofd van een 26-jarige vrouw eveneens uit Breda zou hebben geslagen. Het slachtoffer liep een hoofdwond op.

Het slachtoffer werkt in een horecazaak en heeft aangifte gedaan. Ze verklaarde dat uit het niets een vrouw bier over haar heen gooide en vervolgens in een zwaaiende beweging met een hardplastic bierpul tegen haar hoofd sloeg. Ze zag direct sterretjes en liep een bloedende hoofdwond op. Zij werd in een ambulance behandeld maar de verwonding moest nog op de huisartsenpost worden gehecht. Agenten belast met de horecadienst hebben met hulp van Cameratoezicht de verdachte op de Havermarkt gelokaliseerd en aangehouden.

Iraanse universiteit biedt weggestuurde studenten uit VS beurs aan

De prestigieuze Shiraz University in Iran heeft studiebeurzen aangeboden aan studenten die wegens de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten zijn weggestuurd. Of vrouwen en Queers for Palestine ook welkom zijn is niet duidelijk.

Het door de staat gerunde Iraanse medium Press TV heeft gemeld dat studenten maar ook docenten die zijn uitgesloten of worden bedreigd met uitsluiting, hun studie kunnen voortzetten aan de Universiteit van Shiraz. Het lijkt erop dat andere universiteiten in Shiraz en de provincie Fars ook bereid zijn om vergelijkbare mogelijkheden te bieden.

In de Verenigde Staten zijn studenten gearresteerd of van school getrapt vanwege hun steun aan een staakt-het-vuren in Gaza. Velen van hen roepen ook op tot desinvestering van universiteiten in bedrijven die Israël steunen.

Het Iraanse regime steunt Hamas in het conflict met Israël.

Turkije sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël

Turkije laat de Israëlvriendelijke koers steeds meer varen. Het islamitische land wil zich nu aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël. Dit zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan afgelopen woensdag. ‘Onze juridische experts onderzoeken hoe we ons aan kunnen sluiten bij de genocidezaak tegen Israël’, verklaarde de Turkse minister aldus de Arabische nieuwssit Middele East Eye.

De zaak tegen Israël loopt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide in de oorlog in Gaza, die op 7 oktober begon na de Hamas-terreuraanval. Bij deze aanval kwamen zo'n 1200 Israëliërs om het leven. Inmiddels zijn bij de Israëlische vergeldingsoorlog meer dan 34.000 Palestijnen gedood.

Volgens mensenrechtenactivisten is de Israëlische tegenaanvaal genocidaal, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen Hamas-terroristen en Palestijnse burgers.

Turkije nam tot de lokale verkiezingen in maart, die AKP van Erdogan heeft verloren, een dubbelzinnige houding aan tegen Israël. In woord werd er volop kritiek geleverd, maar het land bleef handel drijven met het land. Turkije-experts denken dat deze houding een reden is geweest voor het verlies van de AKP in de lokale verkiezingen. De partij zou hiervoor zijn afgestraft door een deel van de islamistische achterban. Erdogan lijkt dat nu goed te willen maken door een hardere koers in te zetten tegen Israël.

VK: Oekraïne mag Stormshadow op Rusland afschieten

Het westen lijkt niet meer onder de indruk van Russische blablabla dat alleen dat land raketten over de grens zou mogen schieten. De Britse minister van Buitenlandse zaken, David Cameron, heeft aangeven dat het VK niet moeilijk zal doen als Oekraine Stormshadows op doelen in Rusland afschiet. Ook Frankrijk en Italië leveren deze kruisraketten met een bereik van 550+ km (exacte gegevens zijn geheim).

David Cameron zei dat Oekraïne "absoluut het recht heeft" om aanvallen uit te voeren in Rusland met Britse wapens tijdens zijn tweede bezoek aan Kyiv, ze beslissen zelf hoe de door Groot-Brittannië geleverde munitie gaat worden gebruikt.

"In termen van wat de Oekraïners doen, is het naar onze mening hun beslissing hoe ze deze wapens gebruiken, ze verdedigen hun land, ze zijn illegaal binnengevallen door Vladimir Poetin en ze moeten deze stappen nemen," zei hij. "We bespreken geen voorbehouden, maar laten we absoluut duidelijk zijn, Rusland heeft een aanval uitgevoerd op Oekraïne en Oekraïne heeft absoluut het recht om terug te slaan naar Rusland."

Het bezoek van Lord Cameron aan Kyiv volgde kort na de Britse beslissing om Oekraïne dit jaar voor minstens 3 miljard pond aan militaire steun te geven.

Cameron bevestigde afzonderlijk een pakket van 36 miljoen pond voor energiesteun aan Oekraïne. Het pakket omvat 20 miljoen pond aan nieuwe noodfinanciering na Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.

In de laatste tranche van wapens voor het Zelenskyy regime heeft Groot-Brittannië precisiegeleide bommen, raketten en apparatuur voor 100 mobiele luchtverdedigingsteams opgenomen om "Oekraïne in staat te stellen de drones en raketten van Rusland neer te schieten".

"Oekraïne verdedigt zich fel tegen de illegale invasie van Rusland, waardoor een oorlog waarvan Poetin dacht dat die dagen zou duren, jaren gaat duren. Maar deze oorlog is de uitdaging van onze generatie en Oekraïne kan hem niet alleen uitvechten," zei de minister van Buitenlandse Zaken in Kyiv.

Houthi-militie dreigt met aanvallen op Israëlische havens Middellandse Zee

De Houthi-militie in Jemen heeft gedreigd haar aanvallen op schepen in de Middellandse Zee uit te breiden. Volgens een woordvoerder van de militie, die gelieerd is aan de radicale islamitische organisatie Hamas, zouden de Houthi's alle schepen die vanuit de Middellandse Zee op weg zijn naar Israël en binnen bereik liggen, aanvallen.

De Israëlische havens aan de Middellandse Zee liggen op ongeveer 2000 kilometer afstand van Jemen. Het geschatte bereik van de raketten waarover de Houthi's beschikken loopt uiteen van 1.900 tot 2.500 kilometer. Volgens experts beschikt de militie ook over Iraanse drones die tot 2.000 kilometer ver kunnen vliegen. Dit betekent dat de Houthi's hun dreigement in theorie zouden kunnen waarmaken.

De Houthi's, die grote delen van de Rode Zeekust in Jemen controleren, vallen sinds november schepen aan in de Rode Zee en de Golf van Aden. Naar eigen zeggen willen ze de Palestijnen steunen in de oorlog tussen Israël en het islamistische Hamas in de Gazastrook. Onlangs dreigden ze ook hun aanvallen uit te breiden naar de Indische Oceaan.

De VS en het VK hebben gereageerd op de acties op Rode Zee met aanvallen op milities in Jemen. Daarnaast proberen oorlogsschepen van twee internationale coalities het scheepvaartverkeer langs de Jemenitische kust veilig te stellen. 

Kijktip: 'De nieuwe getuigen van Auschwitz'

Hoewel deze documentaire al bijna twee jaar oud is, wil ik hem in aanloop naar de dodenherdenking vanavond toch graag onder de aandacht brengen. Eddy Keur, DJ bij NPO Radio 2, stelde  ooit tijdens een spelletje op de radio de vraag: wie schreef het dagboek van Anne Frank? Hij kreeg als antwoord: Annie M.G. Schmidt. Dat was voor hem de aanleiding om vijf jonge mensen naar Auschwitz te sturen. 

Eddy bleef zelf in Nederland, omdat zijn Joodse grootvader Hartog Porcelijn op 30-jarige leeftijd omgekomen is in Auschwitz en hij dit gegeven vooralsnog te confronterend vindt. De jongeren worden op de voet gevolgd door de camera en na afloop bespreken ze hun ervaringen en bevindingen met Eddy, voor wie ze ook nog een bijzondere boodschap over zijn grootvader meebrengen. 

De documentaire is gratis te bekijken op NPO Start.

Giro: Etappe 1 - Grande Partenza met zware rit, begin zegetocht Pogacar?

Het is zover, de allereerste grote wielerronde van 2024 gaat beginnen! De Giro d'Italia start zaterdag in Venaria Reale, waar men na de Grande Partenza gelijk al flink aan de bak moet: er staan meerdere beklimmingen op het programma tijdens de 140 kilometer lange rit naar Turijn.

Na een vlakke aanloop moet na ruim veertig kilometer voor het eerst geklommen worden, vierde categorie. Daarna volgt de Superga en dat is geen toeval: het is zaterdag exact 75 jaar geleden dat een vliegtuig met bijna de hele selectie van Torino FC er verongelukte, een team dat door de vele successen in de jaren voor het ongeluk omschreven werd als onsterfelijk.

Na de Superga gaan we via een heuvelachtig stuk richting de korte, maar scherpe Bivio di San Vito, anderhalve kilometer aan bijna negen procent. De ruim zeven kilometer lange Colle della Maddalena volgt, waarna we koers zetten richting de finish. Vlak voor die finish moet men nog eens de Bivio di San Vito op, waarna het dalen is naar de finishlijn in Turijn.

Zonder rare tegenslagen is Tadej Pogacar met grote afstand de topfavoriet. De strijd om plek twee in het klassement lijkt leuker te worden, met kanshebbers als Ben O'Connor, Damiano Caruso, Geraint Thomas, Romain Bardet en Thymen Arensman, of wellicht Cian Uijtdebroeks namens Team Visma.

De start in Venaria Reale staat op de planning voor 13.55 uur, de finish wordt zo rond kwart over vijf verwacht. Op het WLR-forum op FOK! is iedereen uiteraard van harte welkom om de Giro mee te volgen en om mee te spelen in de diverse voorspelspelletjes.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Willem II terug in de Eredivisie

Willem II is na 2 jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie ondanks een gelijkspel tegen de nummer 4 FC Dordrecht. Volgende week kunnen zij kampioen worden van de Eerste Divisie.

Willem II is niet meer te achterhalen door de nummer 3, FC Groningen, dat volgende week in een onderling duel bepaalt wie de tweede promovendus is. Roda JC is de huidige nummer twee en dacht al zeker te zijn van promotie omdat FC Groningen bij het affluiten achter stond. Terwijl de supporters het veld al op renden om het feestje te vieren, scoorde FC Groningen waarmee nog niks zeker is. Een van de twee zal zich dus via de nacompetitie een weg moeten banen naar de Eredivisie.

FC Dordrecht (4e), ADO Den Haag (5e) en De Graafschap (6e) zijn al zeker van de nacompetitie. Nummer 7, NAC Breda en nummer 8, FC Emmen kunnen nog worden achterhaald door de nummer 9 MVV. 

Volgende week de ontknoping in het altijd gezellige schakelprogramma, dan weten we welke twee clubs er volgend jaar in de Eredivisie te zien zijn en wie er via de nacompetitie kan promoveren.

FOK! Wat een weer: droog, later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De wind is zuidoostelijk en matig.

Vanmiddag schijnt af en toe de zon. Halverwege de de middag trekken buien van het zuiden uit het land binnen, daarbij is ook onweer mogelijk. Ook in het noordoosten ontstaan enkele buien. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. Er is weinig wind, maar bij een bui trekt deze even flink aan.

Vanavond trekken de buien noordwaarts over het land, plaatselijk is nog steeds onweer mogelijk. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht valt er veel regen in het noorden en noordoosten, mogelijk komt er ook onweer voor. In het zuiden zijn er opklaringen en kan plaatselijk mist ontstaan. Er staat weinig wind en de temperatuur varieert van 10°C in het noorden tot 5°C in het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

qltel maakte deze foto vorig jaar in de lente.
qltel maakte deze foto een aantal jaar geleden in de "lente". ((Archief)foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Random Pics van de Dag #1265

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NBA: Pacers en Knicks naar volgende ronde in playoffs

In de eerste ronde van de playoffs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn donderdagavond weer twee series beslist. Zes van de acht teams in de tweede ronde zijn inmiddels bekend, de Pacers en Knicks voegden zich er donderdag bij.

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (3-2)
De Pacers konden het in het eigen Gainbridge Fieldhouse afmaken en dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Een 33-24 eerste kwart zette de toon al aardig en daarna wisten ze de Bucks bijna continu op een afstandje te houden. Obi Toppin en TJ McConnell vulden elkaar keurig aan met 21 en 20 punten en hielpen de Pacers naar een 120-98 zege en hun eerste playoffseriewinst in een decennium.

Philadelphia 76ers - New York Knicks (2-3)
Ook de Knicks konden de serie afmaken, maar na een zeer overtuigend eerste kwart (22-36) hadden ze het toch erg moeilijk met de Sixers, die terug wisten te slaan met een 32-15 tweede kwart. Het ging vervolgens volledig gelijk op, maar in de slotminuten hadden de Knicks toch weer een beetje de overhand. Joel Embiid (39 punten, 13 rebounds) en de Sixers vochten voor wat ze waard waren, maar onder leiding van Jalen Brunson (41 punten, 12 assists) pakten de Knicks toch een beslissende 115-118 zege.

Littler wint opnieuw in Premier League Darts in Aberdeen

In de Premier League Darts is donderdagavond de veertiende speelavond van het jaar gehouden. In het P&J Live in Schotland stonden zeven spelers aan de oche - Gerwyn Price moest wegens een blessure verstek laten gaan.

Kwartfinales
Peter Wright en Michael Smith openden de avond, waarbij de eerste acht legs netjes werden verdeeld. Op 4-4 plaatste Smith een break en met een heerlijke 146-finish maakte hij het af: 6-4.

Luke Littler en Nathan Aspinall waren aan de beurt en daar werden de eerste zes legs onderling verdeeld. Littler sloeg op 4-3 toe met een break, maar liet een handvol matchdarts liggen en zo was een beslissende leg nodig. Daarin maakte Littler het op matchdart zeven toch af: 6-5.

Michael van Gerwen en Rob Cross betraden het podium en met wat moeite bleef Van Gerwen bij tot 3-3, waarna Cross een fraaie 116-finish gooide voor 4-3. Van Gerwen sleepte er een beslissende leg uit, waarin hij 167 nét niet uit wist te gooien. Cross profiteerde en maakte het met dubbel-4 af: 6-5.

Halve finales
Smith en Littler namen het tegen elkaar op en Littler liet zijn klasse weer eens zien, door onder meer met een ogenschijnlijk doodsimpele 124-finish op 4-1 te komen. Met een 105-finish op twee keer dubbel-20 deed hij het nog eens over, om het vervolgens af te maken: 6-1.

Cross speelde tegen Luke Humphries, die geen kwartfinale hoefde te spelen: Gerwyn Price moest wegens een rugblessure verstek laten gaan. Cross speelde lekker en werkte zich naar een 5-3 voorsprong, maar Humphries kwam langszij. Toch was het net niet genoeg: Cross maakte het in de beslissende leg alsnog af met een 72-finish voor 6-5.

Finale
Littler en Cross speelden om de dagwinst en ook dat werd een uiterst vermakelijke wedstrijd, waarbij de heren beiden boven de 100 punten per beurt lieten noteren als gemiddelde. Littler was echter de beste en met een 6-4 overwinning pakte hij zijn vierde dagzege van de Premier League dit jaar.

Stand
Met nog twee reguliere avonden te gaan zijn Littler en Humphries definitief zeker van een plek in de playoffs. Aspinall en Van Gerwen staan nog aan de goede kant, maar Smith loert nog op een plek en in theorie maakt ook Cross nog een kans. Voro Price en Wright zijn de kansen ook theoretisch gevlogen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
©FOK.nl e.a.